Bredbåndsteknologier

Bredbånd kan bestå at en række forskellige teknologier, og i denne i denne artikel gives en kort gennemgang af de tre mest udbredte faste teknologier samt mobilbredbånd. Der er stor forskel på de hastigheder man kan opnå med de forskellige teknologier. Nederst i artiklen finder du et link til energistyrelsens hjemmeside, hvor de har samlet information om en række forskellige bredbåndsteknologier.

Kobber
Langt de fleste bredbåndsforbindelser i Danmark er baseret på de gamle telefonledninger. I daglig tale går de under navnet xDSL (ADSL, VDSL etc.). Teknologien fik for alvor danskerne på internettet i slutningen af halvfemserne og starten af nullerne. Men det er også den teknologi der er i fokus når vi taler om dårlig bredbåndsdækning. Specielt i landdistrikterne. Det skyldes først og fremmest at forudsætningen for at levere høje hastigheder er, at afstanden til en central ikke må være for stor. Centralerne er oprindeligt placeret inde i byerne, og derfor er afstandene ud til landdistrikterne netop store. Derudover er der tale om en asymmetrisk teknologi, som betyder at man kan hente data væsentlig hurtigere end man kan sende data.

Kabel-tv
Kabel-tv også kaldet COAX, er en udbredt teknologi i mange byer i Danmark. Kabel-tv er som kobber også en asymmetrisk teknologi, men de fleste kabel-tv-anlæg i Danmark er opgraderet med så meget fiber, at de kan levere hastigheder, både ned og op, som opfylder de fleste private borgeres behov. Hvis man ønsker bredbånd via kabel-tv, er man som regel også tvunget til at aftage en TV-pakke. Derudover er det vigtigt at bemærke at der som udgangspunkt ikke findes erhvervsprodukter på kabel-tv. Det skyldes delvis at disse historisk er anlagt til at distribuere TV til private husstande, og internet senere er kommet til som en tilvalgsmulighed.

Fiber
Fiber anses i dag for den mest fremtidssikrede teknologi til faste stabile højhastighedsforbindelser. Modsat kobber og COAX er fiber en symmetrisk teknologi, hvor der kan leveres lige store hastigheder når der hentes og sendes data. Når fiberen betragtes som fremtidssikret skyldes det, at der er meget langt op til den øvre grænse for de hastigheder data kan sendes med på en fiber, og den grænse flytter sig hele tiden.

Mobilbredbånd
Ved mobilbredbånd leveres bredbåndsforbindelsen via mobilnettet. Mobilt bredbånd er ikke kun begrænset til bredbånd på din mobiltelefon. Mange udbydere tilbyder også mobilt bredbånd til hjemmet, og det fungerer på den måde, at man blot tilslutter strøm til en router, og så deler denne router med 4G forbindelse med enhederne i hjemmet. Dette er en enkel måde at få internet i hjemmet på, men hastigheden og stabiliteten afhænger dog i høj grad af, hvor i landet du bor. Mobilbredbånd regnes derfor ikke som værende en tilstrækkelig bredbåndskilde i forhold til at opnå 2020 målsætningen. Mobilbredbånd er et delt medie – det betyder, at flere samtidige brugere på den samme mobilmast vil have indflydelse på den bredbåndshastighed, som den enkelte bruger oplever.